Ezek az apró fekete békák Dél-Afrikából úgy néznek ki, mint a mogorva avokádók

583

A vadonban számtalan furcsa vagy furcsa kinézetű lény él.

Néhányat már megtaláltak, míg nem tudjuk, hányat ismeretlen még az emberiség számára.

Ezek az élőlények továbbra is lenyűgöznek minket kinézetükkel, nem is beszélve furcsa szokásaikról és természetes élőhelyükről.

View this post on Instagram

Stephanie Renner (@mermaidfrog) által megosztott bejegyzés

A legtöbb ember azt mondaná, hogy a macskák mogorvák, de egy pillantás ezekre a békákra lehet, hogy feladják a címüket.

Ezek a kis kétéltűek Dél-Afrikában endemikusak, és sokan “dühös avokádónak” hívják őket.

Fekete esőbékák.

View this post on Instagram

A post shared by Aiden ¦ Ethical Vegan (@vegan_crusader)

Más néven “breviceps fuscus”, egy olyan békafaj, amelyről azt mondják, hogy csak a Cape Fold Belt déli lejtőin található meg a Swellendamtól az Outeniqua hegységig.

Ezek a mogorva kinézetű kétéltűek akár 3300 láb magasságban is képesek életben maradni!

Most azon tűnődünk, vajon vannak-e szárnyaik.

A fekete esőbékáknak kerek testük van, rövid végtagokkal és lábujjakkal. Színük jellemzően sötétbarna vagy majdnem fekete, testük kissé világosabb színű, és nincs pigmentált mintázatuk.

Ezek a Dél-Afrikából származó kis esőbékák körülbelül 1,6-2,0 hüvelyk hosszúra nőnek meg az ormány-nyílás hosszában.

View this post on Instagram

A post shared by My avocado, it’s so sad (@pleasemyavocadoitssosad)

A testükön nem szemölcsök, hanem kifejezett, széles körben elhelyezkedő szemcsék vagy apró dudorok vannak. És ha bármilyen ritka esetben mégis megpillantasz egyet, ne aggódj az arckifejezése miatt, tényleg nem haragszanak. Ez a természetes kinézetük.

Ha ez a béka nemkívánatos vendégekkel keresztezi az útját, felfújja magát, hogy nagyobbra növelje a testét, hogy megfélemlítse azt, aki fenyegetést jelent. Nem vagyok benne biztos, hogy ez engem megijesztene, mert ha belegondolok, ez valójában aranyos, nem gondolod?

Természetes élőhely és faji státusz.

View this post on Instagram

A post shared by CSIRO (@csirogram)

Természetes élőhelyük a fynbos és az erdők. Mivel földbe ásó fajról van szó, valójában nem igénylik a nyílt víz jelenlétét. Ezek a békák a túlélésre születtek!

Szerencsére a Wikipédia és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) szerint 2016 szeptemberében a fekete esőbékák még mindig a kétéltűek legkevésbé aggályos listáján szerepelnek.

Ez azt jelenti, hogy ezek a dühös külsejű kétéltűek nem minősülnek veszélyeztetettnek, közel veszélyeztetettnek vagy (2001 előtt) természetvédelmi szempontból függőnek.

Hogyan szaporodnak?

View this post on Instagram

A post shared by Jacqueline Strange (@strangeinsugarhouse)

A fekete esőbékák érdekessége, hogy a párzás során a nőstények a hátukról egy ragacsos anyagot választanak ki. A ragacsos anyag arra szolgál, hogy a hím békák ne essenek le róluk. Ezt a folyamatot nevezik tapadó amplexusnak.

Hát nem figyelmesek?

A párzási időszakban a tojásokat kis (15 mm-es) nyílású, kb. 30-40 mm mély üregekbe rakják. Minden fészek kb. 42-43 sárga tojásból áll, amelyek 5 mm átmérőjűek 8 mm-es kapszulákban. Ez aztán a sok bébi-morgó!

View this post on Instagram

A post shared by Sleepyhead (@i_like_frogs_682)

A hím békák feladata a tojások őrzése.

“A hímek az odúból (néha a tojások őrzése közben) és a föld feletti növényzetből hívogatnak. A hívás rövid (0,2 s) “ciripelés”, melynek domináns frekvenciája 1,8 kHz.”

Úgy tűnik, a hím és a nőstény békák mégiscsak figyelmesek.

Mogorva, de aranyos!

View this post on Instagram

A post shared by 🌿 Virtual Zoo 🌿 (@virtual_zoo_)

Természetes pufók testfelépítésük, kis méretük, színük, testfelépítésük, és legfőképp dühösnek tűnő arcuk teszi őket összességében imádnivalóvá.

Arról sincs feljegyzés, hogy bármilyen mérgező anyaggal rendelkeznének, ami árthatna az embereknek, ami biztonságossá teszi őket, ha megérintjük őket.

A fekete esőbékák helyenként gyakori faj, de nem tűrik az élőhelyük zavarását.

Létezését veszélyeztetheti az idegen növényzet terjedése, az erdősítés és a túl gyakori tüzek okozta élőhelyvesztés. Összességében azonban ezeknek a dühös avokádóknak az élőhelye jól védett, és több védett területen is előfordul.

View this post on Instagram

A post shared by My avocado, it’s so sad (@pleasemyavocadoitssosad)

Ne hagyjuk, hogy az ő sorsuk is ugyanarra a sorsra jusson, mint más kétéltűeké vagy más birodalmakból származó állatoké, amelyek már veszélyeztetettek vagy közel állnak a kihaláshoz.

Ez az egyetlen alkalom, hogy ezt elmondjuk, és ne értsék félre – de ha ezekről a cukiságokról van szó, mi többet szeretnénk látni “düh” ebben a világban!

Kérjük, MEGOSZTÁS ezt barátaiddal és családoddal.

- Advertisement -